Kainuun maakunta tarjoaa liikkujalle runsaasti vaihtoehtoja

Kauniista luonnostaan tunnetulla Kainuun maakunnalla on runsaasti tarjottavaa liikunnan ja urheilun ystävälle. Matkasitpa mihin vuoden aikaan tahansa, Kainuun maakunnassa löytyy urheilullista tekemistä. Talvella on mahdollista muun muassa hiihtää ja lasketella. Kesä tarjoaa Kainuuseen matkustavalle sporttilomalaiselle golfia, pyöräilyä sekä retkeilyä ja vaellusta muiden kesäaktiviteettien lisäksi. Kainuun maakunnassa järjestetään myös ympärivuoden erilaisia urheilutapahtumia, joille osallistuva voi haastaa itsensä ja juosta vaikka maratonin historiallisissa ympäristöissä tai seikkailla Suomen nuorimmassa kansallispuistossa Hossassa.

Kainuun matkailualueita ovat Vuokatti, Ukkohalla, Paljakka sekä Oulujärven alue. Erityisen kuuluisa Kainuu on talviurheilusta, jonka keskuksena voidaan pitää Vuokattia. Mikäli matkailija on kiinnostunut hiihdosta tai laskettelusta, tarjoilee Vuokatti upeat rinteet, uskomattomat vaaramaisemat ja hienot puitteet. Vuokatissa on mahdollista kokeilla myös eksoottisempia lajeja kuten lumikenkäilyä tai moottorikelkkailua. Alueen yrittäjät tarjoavat myös porokelkkailua, mikäli matkailija etsii vähemmän aktiivista tekemistä. Alueella sijaitsee erilaisia majoituskohteita. Kuuluisin niistä lienee Katinkullan kylpylä, joka houkuttelee vierailijoita ympäri maailmaa.

Kainuun kaunis ja sporttinen kesä

Kesällä Kainuun maakunta tarjoaa vierailijoilleen paljon tekemistä. Vaikka erityisesti Vuokatin alue tunnetaan talviurheilun keskuksena, löytyy myös sieltä paljon koettavaa. Urheilun ystäville on tarjolla laaja kirjo erilaisia aktiviteetteja, joten kaikille riittää varmasti jotakin. Katinkullan golfkausi avataan tyypillisesti huhti-toukokuussa, ja se jatkuu usein aina lokakuulle saakka. Valoisan kesän johdosta pelaamista voi jatkaa pitkälle yöhön. Golfaajan käytössä on täysimittainen rata, jonka lisäksi alueelta löytyy myös harjoitusratoja. Tämän lisäksi Vuokatin Angry Birds Activity parkissa voi golfata sisällä ympärivuoden.

Kainuussa on mahdollista pelata myös viime vuosina suureen suosioon noussutta frisbeegolfia. Vuokatista löytyy lajin moninkertaisen suomenmestarin Jussi Meresmaan kehittelemä yhdeksänväyläinen rata, joka sijaitsee Vuokatin ammattiopiston yhteydessä. Katinkullasta löytyy myös maksullinen rata, jonka lisäksi lajia voi kokeilla myös Sotkamossa Salmelan lähiliikunta-alueella. Tämän lisäksi Heinämäen kylältä löytyy kolmas rata. GoVuokatti järjestää tutustumistuokioita frisbeegolfin maailmaan, jonka lisäksi he vuokraavat kiekkoja. Frisbeegolf on koko perheen laji, jota on edullista harrastaa ja soveltuu kaikille ulkoilmaihmisille.

Muuta koettavaa

Kainuun alueella voit kokea myös eksoottisempia liikunnallisia elämyksiä. Vuokatissa on mahdollista kokeilla rinneautoilua, jossa lasketaan moottorittomalla ajoneuvolla pitkin asfaltoitua rinnettä. Laskun pituus on noin puoli kilometriä, jonka matkalle mahtuu vauhdikkaita mutkia ja suoria. Go Vuokatista löytyy myös paint ball -kentät, jossa joukkueet kilpailevat toisiaan vastaan värikuulasodassa. Lajia voi harrastaa myös alueen metsissä, mutta tällöin vaaditaan aina maanomistajan lupa. Kainuun alue soveltuu myös rullahiihtoon, sillä alueen vaarat tarjoavat mahdollisuuksia haastaviin nousuihin ja laskuihin.

Kainuun alueella Vuokatin alue tarjoilee erityisen hyvät pyöräilymahdollisuudet, ja alueelta löytyy useita eri pyöräilyreittejä. Ne soveltuvat erityisesti retki- sekä maastopyöräilyn harrastajille, sillä alueella on runsaasti haastavia ylä- ja alamäkiä. Alamäkipyöräily on erittäin suosittua erityisesti Latinalaisessa Amerikassa, mutta onneksi matkailijan ei tarvitse matkata niin pitkälle, sillä Vuokatin rinteillä pystyy harrastamaan myös tätä lajia. Alamäkipyöräilijöiden käytössä on rinteiden ankkurihissit maksua vastaan. Alueen lukuisat majoituskohteet vuokraavat pyöriä, joka mahdollistaa tutustumisen Kainuuseen myös Vuokatin ulkopuolella.

Liikuntakasvatus Kainuussa

Vuokatin urheiluopisto sijaitsee lähellä Vuokatin rinteitä. Se on yksi Suomen virallisista ja lakisääteisistä valmennuskeskuksista ja johtava hiihtovalmennukseen keskittyvä laitos. Opisto on erikoistunut terveysliikuntaan. Vuokatin urheiluopisto tarjoaa ammatillista koulutusta sekä aikuiskoulutusta, ja opistossa voi opiskella päiväopiskeluna tai monimuotoisesti. Opistolla on mitä erilaisimpia koulutuksia; siellä voi esimerkiksi suorittaa hierojan tai liikunnan ammattitutkinnon, jonka lisäksi se tarjoaa hiihdonopettajankoulutusta. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa myös liikuntalääketieteen- tai ravitsemustieteen perusopinnot tai opiskella vaikka liikuntapaikan hoitajaksi tai valmentajaksi.

Kainuun ammattikorkeakoulussa on mahdollista opiskella liikunta-alan ammattilaiseksi, jolloin opiskelijalla on mahdollisuus toimia liikunnan asiantuntijatehtävissä eri alueilla. Oppilaitos tarjoaa liikunnanohjaajan koulutusta, jonka kesto on 3,5-vuotinen AMK-tasoinen opintokokonaisuus. Kainuun ammattikorkeakoulu on pätevöitynyt älykkäissä ratkaisuissa, jotka perustuvat oppilaitoksen digitalisaatiostrategiaan. Opetus on hyvin käytännönläheistä, sillä opintoihin kuuluu pakollisia harjoittelujaksoja työelämässä. Opiskelijalla on mahdollista erikoistua työhyvinvointiin sekä lasten- ja nuorten kasvatukseen. Oppilaitoksella on kiinteät kansainväliset suhteet eri oppilaitosten kanssa ulkomailla, joten oppilailla on myös hyvät mahdollisuudet opiskelijavaihtoon.

Kainuun Liikunta ry

Yksi merkittävimmästä liikunnan- ja urheilun saralla toimivista toimijoista on Kainuun Liikunta ry. Se on maakunnallinen yhteistyö- ja palvelujärjestö, joka keskittyy liikunnan ja urheilun kehittämiseen Kainuun alueella. Yhdistys tarjoaa erilaisia palveluita alueen urheiluseuroille, joita on jäseninä yhdistyksessä noin sata. Tämän lisäksi yhdistys edistää liikunta- ja urheiluharrastusta maakunnassa tukien paljon myös nuorten ja senioreiden liikuntaa. Kainuun liikunta ry hallinnoi laajaa internet-sivustoa, josta on mahdollista löytää erittäin paljon aiheeseen liittyvää tietoa muutamalla klikkauksella.

Miksi Kainuuseen?

Kainuun vetovoima perustuu sen uskomattomaan luontoon ja maisemiin, ja alue tarjoaa mahdollisuuden hyvin erilaisten lajien harrastamiselle. Kainuun kunnat tarjoavat kuntalaisille erilaisia liikuntapalveluita, jonka lisäksi alue on oivallinen matkakohde urheilulliselle turistille. Harvaan asuttu maakunta tarjoilee puhtaan ilmaston lisäksi rauhalliset puitteet liikkumiselle. Selkeät vuodenajat mahdollistavat lajien harrastamisen kesästä talveen aina pyöräilystä ja retkeilystä hiihtoon ja lasketteluun. Kainuun kunta tarjoaa myös kattavasti liikuntakoulutusta ja erilaista urheiluseuratoimintaa. Kainuu toivottaa siis kaikki urheilulliset sekä urheilumieliset matkailijat ja luonnonystävät lämpimästi tervetulleeksi!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *