Kainuun liikunta- ja urheiluseurat

Kainuu on Pohjois-Suomessa sijaitseva maakunta, jonka alueella on yhteensä noin 60 liikunta- ja urheiluseuraksi rekisteröitynyttä yhdistystä. Luonnon kehutaan olevan mitä parhain areena eri urheilulajien harrastamiselle, ja Kainuun olosuhteet ovat tähän oivalliset ympäri vuoden – niin valoisaan kesäaikaan kuin myös lumisena talvena. Luonto Kainuussa on pääosin vaaroja, järviä ja asuttamattomia metsiä, ja kunnan koko pinta-alasta huimat 80 prosenttia on metsää. Tiesitkö, että reipas kävely metsäsää kohottaa sykettä ja alentaa stressiä?

Kainuulaiset pitävät liikkumisesta ja Kainuussa järjestetään lukuisia urheilutapahtumia, jotka ovat tunnettuja myös muualla Suomessa. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti muutamia Kainuun maakunnassa toimivia urheilu- ja liikuntaseuroja ja niiden harrastusmahdollisuuksia. Kainuun maakunnassa on yhteensä 15 eri liikunnan aluejärjestöä. Niistä jotkut ovat uudempia tuttavuuksia, ja jotkut ovat aloittaneet toimintansa jo vuosikymmeniä sitten. Nämä järjestöt tarjoavat toimintansa ohella kunnille ja kouluille apua ja palveluja koulupäivän liikunnallistamiseen ja sen suunnitteluun sekä toteuttamiseen. Aluejärjestöt kouluttavat myös opettajia suoraan.

Kainuun Liikunta ry

Kainuun Liikunta ry on yhdistys, jonka jäsenistöä ovat Kainuun kunnat, urheiluseurat ja useat liikuntajärjestöt sekä myös oppilaitokset. Se tarjoaa kainuulaisille urheiluseuroille omia kehitys- ja koulutuspalveluitaan. Kainuun liikunnan toiminta-alue muodostuu koko Kainuun maakunnasta ja sen kahdeksasta kunnasta. Kainuun Liikunta ry on yksi viidestätoista liikunnan aluejärjestöistä Kainuun maakunnassa ja sen jäsenenä on tällä hetkellä yhteensä noin 100 urheiluseuraa ja yhdistystä.

Kainuun Liikunnan päätavoitteena on osaamisen lisääminen urheiluseuroissa ja se pyrkii kehittämään valmentaja- ja ohjaajaosaamista, seuratoimintaa sekä lasten ja nuorten liikuntaharrastusta. Kainuun Liikunta ry tuottaa myös jäsenyhteisöilleen kaikenlaista monipuolista toimintaa, ja jäsenyhteisöt saavat myös erilaisia etuja toimintansa tueksi. Jäsenetuja ovat esimerkiksi Veikkauksen verkkokumppanuus sekä erilaiset taloudelliset tuet kuten seuratoiminnan kehittämistuki, Lumilyhtyarvat ja erilaisten hankkeiden osatoteutus. Lisäksi Kainuun Liikunta tarjoaa muun muassa kokoustilansa jäsenyhteisöjensä käyttöön veloituksetta arki-iltaisin sekä viikonloppuisin. Jäsenyhteisöille tarjotaan myös taloushallinnon palveluita, graafisia palveluita (julisteet, esitteet, lehti-ilmoitukset), kopiointipalveluita ja jäsenrekisterien ylläpitoon liittyviä palveluita.

Suomussalmen Palloseura

Suomussalmen Palloseura on urheiluseura, joka edustaa seuraavia lajeja: jalkapallo, jääkiekko, salibandy ja lentopallo. Suomussalmen Palloseura on perustettu vuonna 1968 ja on nyt siis saavuttanut jo kunniallisen 50 vuoden iän. Aluksi seuran lajeina olivat pelkästään jääkiekko ja jalkapallo, mutta harrastajamäärien kasvaessa perustettiin uudet jaostot myös lentopallolle ja salibandylle. Suomussalmen Palloseura on nykyään myös Suomen Jääkiekkoliiton sinettiseura. Vuonna 1993 Suomussalmen Jäähalliosakeyhtiö rakennutti hallin Ruukinkankaalle. Tähän asti jääkiekkoa pelattiin ulkona Kirkonkylällä ja Ämmänsaaren kirkkopuistossa.

Tätä nykyä Suomussalmen keltainen jäähalli tunnetaankin suomussalmelaisten kesken paremmin hauskalla nimellä Pontikka-Areena. Suomussalmen Palloseuran eli SuPS:in tunnusvärit ovat musta ja keltainen. Jääkiekon maailmanmestaruuskisoissakin vuonna 2011 pelannut Janne Pesonen kuului Suomussalmen jääkiekkokasvatteihin. Seuran puheenjohtajana toimii Sami Juntunen. Suomussalmen Palloseuran lentopallojaoston toiminnassa taas on mukana kaudella 2017-2018 miesten ja naisten harrasteryhmät sekä B- ja D-tytöt. Vuonna 2005 Suomussalmen Palloseuran C-tytöt voittivat SM-kultaa. Näiden jaostojen lisäksi SuPS:iin kuuluu salibandyjaosto sekä jalkapallojaosto.

Paltamon Urheilijat ry

Paltamon Urheilijat on seura, jonka tarkoituksena ja tavoitteena on kohottaa sekä edistää liikuntakasvatusta omalla toimialueellaan. Se haluaa innostaa jäseniään liikkumaan ja toimimaan seuran hyväksi sekä tekemään töitä oikean urheiluhengen juurruttamiseksi omiin jäseniinsä. Seuran päällimmäisenä toiminta-ajatuksena on yhdessä tekeminen ja sen tavoitteena on olla monipuolinen, iloinen, innostunut, liikkuva ja liikuttava urheiluseura.

Paltamon Urheilijat on perustettu tammikuussa vuonna 1924 parinkymmenen urheilusta kiinnostuneen henkilön toimesta. Aloituskokouksen jälkeen seuraan liittyi saman tien peräti 19 maksavaa jäsentä. Aluksi hiihto oli koko urheiluseuran suosituin laji, ja kilpailuissa saavutettiin myös valtakunnallisesti hyviä tuloksia. Vuonna 1965 valmistui talkooporukalla rakennettu Hiihtomaja, jossa järjestettiin valmennuksia ja hiihtokilpailuja useiden vuosien ajan. 70-luvulla Hiihtomajan käyttö jäi vähäiseksi kilpailujen siirtyessä kirkonkylälle, ja lopulta Hiihtomaja päätettiinkin myydä kokonaan. Hiihdon lisäksi Paltamon urheilijoihin kuuluu kuusi muuta jaostoa: pesäpallo, yleisurheilu, kunto- ja terveysliikunta, koripallo, lentopallo sekä Mieslahden Teräs. Seuran yksi suosittu laji on ollut myös suunnistus.

Kainuun Urheilusukeltajat ry

Kainuun Urheilusukeltajat on vuonna 1980 Kajaanin ja ympäristökuntien sukellusharrastusta varten perustettu seura. Sen tarkoituksena on luoda jäsenilleen erilaisia mahdollisuuksia ja sukellusmuotoja harrastamiseen ja sukeltamiseen erilaisissa ympäristöissä. Se haluaa kehittää jäsentensä sukellusharrastuksen vaatimia erittäin vaativiakin taitoja ja kykyjä. Kainuun Urheilusukeltajat järjestävät kesäisin myös sukellusleirejä, joista osa on jäsenille kokonaan maksuttomia. Seuralla on uintivuoroja myös talvisin. Seura järjestää toimintaa myös lapsille ja nuorille. Tästä esimerkkinä “kuuttitoiminta”, joka on 3-6-vuotiaille tarkoitettua seikkailua vedessä yhdessä aikuisen kanssa.

Kylmän Ratsastajat ry

Kylmän Ratsastajat ry eli KyRa on vuonna 1989 perustettu ratsastusseura Kajaanissa. Tänä päivänä KyRa:lla on jäseniä noin 120, joista junioriratsastajia on noin 80 kappaletta. KyRa järjestää kouluratsastus- ja esteratsastuskilpailuja ja kesäisin myös aluekilpailuja. Kylmän Ratsastajat ry on useasti menestynyt edustettuna myös muiden seurojen järjestämissä kilpailuissa. KyRa tarjoaa jäsenilleen erilaisia jäsenetuja, kuten Hippo-lehden kahdeksan kertaa vuodessa, tapaturmavakuutuksen, kilpailulisenssit sekä edullisemmat ratsastustuntien hinnat Kylmän Ratsastustallilla, joka on myös seuran toimipaikka. Hevostelu on mahdollista kaikille!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *