Sotkamon Jymy: pitkät perinteet pesäpallossa – tulevaisuus myös eSportsissa!

Mistä Kainuu oikein tunnetaan muualla Suomessa? Luultavasti Vuokatin mukavista matkailumahdollisuuksista, laskettelurinteistä ja golfkentistä. Mutta varmaa on, että kun Kainuusta keskustellaan, tulee puheeksi jossain kohtaa myös pesäpallo ja Sotkamon Jymy -joukkue. Sotkamon Jymy on urheiluseura, joka tunnetaan parhaiten menestyksestä pesäpallon Superpesis-sarjassa. Vaikka pesäpallo ei olisi puhujalle se kaikkein tutuin urheilulaji, tiedetään Jymystä usein violetti-oranssit paidat, Kohosen Toni ja muut pesäpallomestarit – ja tietysti Jymyn miesten huikea menestys Superpesiksessä vuodesta toiseen. Jymy toimii nykyään myös elektronisen urheilun seurana.

Sotkamon Jymy on siis muutakin kuin se pesäpallo, mitä kansa on tottunut Urheiluruudusta näkemään. Sotkamon Jymy on yleisseura. Pesäpallopuolesta vastaa SuperJymy Oy, joka perustettiin vuonna 2001. Sen alla toimii tietysti miesten superpesisjoukkue, mutta yritys järjestää myös viihdetapahtumia Vuokatissa sekä toimii erilaisen mediamyynnin parissa. SuperJymy toimii nykyään myös e-urheilijoiden seurana ja sillä on oma eSports-joukkue. Lisäksi SuperJymy on yritys, joka on palkittu Kauppalehden Menestyjäyritys-sertifikaatilla. Pelkkään pesäpalloon ei Sotkamossa todellakaan kallistuta!

Seura vanhempi kuin Suomi

Sotkamon Jymyn historia on pidempi kuin moni arvaisi; seura on perustettu jo maaliskuussa 1909. Alkujaan Jymy oli voimistelu- ja urheiluseura. Pesäpallo löysi tiensä Kainuuseen ja Sotkamoon 1930-luvulla, ja tuon vuosikymmenen puolivälissä Jymy osallistui ensimmäisen kerran virallisiin pesäpallokisoihin. Pesäpalloperinteet ovat Sotkamossa siis pitkät. Sotien jälkeen Jymy alkoi niittää menetystä paikallisella tasolla ja Suomensarjaan se nousi vuonna 1947. SM-sarjaan Jymy nousi ensimmäisen kerran vuonna 1957. Ensimmäisen Superpesiksen mestaruutensa Jymy saavutti vuonna 1963.

Menneinä vuosikymmeninä Jymy on seilannut Suomisarjan ja SM-sarjan väliä. Seuraavaa mestaruutta jouduttiinkin odottamaan Sotkamossa kotiin lähemmäs kolmenkymmenen vuoden ajan, mutta lopulta vuonna 1990 Jymy toi sen suurimman voiton kotiin. 1990-luvun alun joukkue olikin tasoltaan kova. Jymy on selvästi hallinnut 2000-luvun Superpesistä: se on vienyt voiton vuosina 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014 ja 2015. Viime vuosina Vimpelin Veto on ollut Jymylle paha vastustaja – Vimpeli onkin vienyt mestaruuden vuosina 2016 ja 2017.

Tämän hetken tunnetuin: Toni Kohonen

Näkyvintä Sotkamon Jymyn toimintaa on siis miesten joukkue, joka pelaa Superpesis-sarjassa. Tällä hetkellä joukkueessa pelaavat Saku Hakkarainen, Antti Hartikainen, Antti Kiiskinen, Toni Kohonen, Antti Korhonen, Jussi Korhonen, Niko Korhonen, Roope Korhonen, Topi Korhonen, Niilo Piiponniemi, Lauri Rönkkö, Markus Tuikka ja Jere Vikström. Kotipelinsä tämä joukkue pelaa Hiukan pesäpallostadionilla, joka on ollut sotkamolaisen pesäpallon areena jo aina 1940-luvulta lähtien. Joukkueen johdon muodostavat Teemu Körkkö, Niina Sippola ja Juha Hyrkäs.

Joukkueen pelaajista tunnetuin lienee Toni Kohonen – jo yli 40-vuotias Jymyn lukkari. Kohonen on alkujaan Kiteen Pallon kasvatti, mutta hän siirtyi Jymyn riveihin vuonna 2000. 2000-luvun aikana Kohonen on seilannut Jymyn, Kiteen Pallon ja Kouvolan Pallonlyöjien joukkueissa, mutta Jymyyn hän palasi taas vuonna 2011. Kohonen on saavuttanut yhteensä 10 SM-kultaa ja hän on eniten Itä-Länsi-otteluita pelannut pelaaja. Vuoden lukkariksi hänet on valittu 12 kertaa ja Vuoden pelaajaksi kolme kertaa – näistä ensimmäinen kerta oli jo vuonna 2001.

Mukana tulevaisuudessa: eSportsia Jymyn väreissä

Mutta hypätään pesäpallosta Sotkamon Jymyn eSports-jaostoon, sillä myös se kuuluu Superjymyn toimintaan. Pesäpallo on Suomessa pelattava suomalainen laji, mutta kansainvälinen e-urheilu on avannut Jymylle ovet myös maailman kilpakentille. Pesäpallomenestyksen antaman vahvan pohjan ansiosta Jymyssä haluttiin lähteä tukemaan myös eSports-urheilijoita. eSports ei kuitenkaan ole vielä kaikille tuttu termi – mitä se oikein tarkoittaa? Lyhyesti: eSports – tai elektroninen urheilu – tarkoittaa sitä, että videopelejä pelataan kilpailullisesti. Ammattilaistasolla järjestetään liigoja ja turnauksia, joista voi lyödä myös vetoa – netin kasinot ja vedonlyöntisivustot tarjoavat näitä mahdollisuuksia. Suomen elektronisen urheilun liitto on perustettu vuonna 2010.

SuperJymy on koonnut alleen elektronisen urheilun CS:GO -joukkueen. Kirjaimet CS:GO viittaavat Counter-Strike: Global Offesive -peliin, joka on eSportsissa suosittu ammuntapeli. Tällä hetkellä SuperJymyn CS:GO -joukkue koostuu viidestä pelaajasta. He ovat Joonas ”Aune” Rantala, Verneri ”Bona” Junkala, Lasse ”Zoree” Uronen, Tuomas ”Saddyx” Louhimaa ja Elias ”Jamppi” Olkkonen. Heistä tuoreimmat hankinnat ovat Tuomas Louhimaa ja Elias Olkkonen. He kumpikin ovat vielä alle 18-vuotiaita, joten voidaan hyvin puhua Jymyn eSportsin tulevaisuuden lupauksista.

Raikas ja monipuolinen

Sotkamon Jymyn miesten superpesisjoukkue on antanut kasvot koko seuran toiminnalle. A-poikien joukkueessa puolestaan kasvatetaan tulevaisuuden tonikohosia ja muita pelaajia turvaamaan seuran pesäpallon tulevia vuosia. Elektroniseen urheiluun panostaminen taas on tuonut Jymyyn raikkaan ja nykyaikaisen tuulahduksen, joka näyttää, että seura pystyy hyvin toimimaan yhtä aikaa arvostetun perinnelajin parissa ja olemaan mukana urheilun kaikkein tuoreimmissa trendeissä. Mutta jos Jymyn pesäpallopelejä tai eSports-joukkueen tekemisiä haluaa päästä seuraamaan, niin miten se parhaiten onnistuu?

Kiinnostuitko? Näin pääset seuraamaan Jymyä

Jymyn miesten pesäpallon kotiareena on jo yllämainittu Hiukan stadion Sotkamossa. Ensimmäiseen pesäpallo-otteluunsa saapuva voi yllättyä siitä, miten hulppeat puitteet pesäpallojoukkueilla saattaa olla. Hiukan stadion myös sijaitsee upeassa järvi- ja vaaramaisemassa, mutta kuitenkin kätevästi Sotkamon keskustan tuntumassa. Sotkamon torilta kävelee stadionin luo muutamassa minuutissa. Jymyn vieraspelejä voi taas kuunnella radio Kajauksesta. Se toimii myös nettiradiona, ja linkki nettiradioon löytyy helposti Jymyn kotisivuilta. Jymyn eSports-joukkueen kisat puolestaan saattavat tapahtua kaukana maailmalla.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *