Vuokatti Ski Team Kainuu: maastohiihdon huippuja ja tulevaisuuden nimiä

Joko tiedät, mikä yhdistää Iivo Niskasta, Sami Jauhojärveä ja Martti Jylhää? Tietysti kyky rehkiä ladulla hirmuista vauhtia, mutta onko näillä hiihtäjillä muutakin yhteistä? Kyllä on – miehet kuuluvat tai ovat kuuluneet Vuokatti Ski Team Kainuun riveihin. VSTK on sotkamolainen maastohiihdon erikoisseura. Seurassa hiihtää kovia nimiä, ja se myös kurottaa korkealle. VSTK:n vuosittaisia tavoitteita on muun muassa napata SM-kisoista vähintään kolme henkilökohtaista mitalia ja yksi viestimitali, saada oman seuran edustaja MM-kisoihin ja saalistaa yksi mitali kotiin olympialaisistakin.

Vaikka Vuokatti Ski Team Kainuu pyrkii tukemaan kilpahiihtäjiään parhaalla mahdollisella tavalla, on sillä tavoitteita myös kilpaurheilun ulkopuolella. Se haluaa esimerkiksi tukea kainuulaista juniorihiihtoa ja aurata latua tulevaisuuden iivojen ja muiden hiihdettäväksi. Seura tahtoo rakentaa maastohiihdosta lajia, joka ei jää vaikkapa jääkiekon, pesäpallon tai muiden suositumpien harrastuksien jalkoihin. Tarkoituksena on myös tehdä yleistä hyvää omalle kotiseudulle; kasvattaa maakunnan mainetta muualla Suomessa sekä tietoisuutta siitä, minkälainen harjoittelu- tai lomailupaikka Vuokatti oikein on.

Naisia, miehiä, kaikki kovia hiihtäjiä

Mutta keitä Vuokatti Ski Team Kainuun riveissä sitten oikein hiihtää? Seuran naishiihtäjistä on pakko mainita ainakin nuori lupaus, vuonna 1998 syntynyt Eveliina Piippo. Hänelle on jo ehditty kasata paineita kutsumalla häntä yhdeksi suomalaisen naishiihdon tulevaisuuden isoiksi toivoiksi. Naisista toinen nimi, joka kannattaa painaa mieleen – ellei se ole jo tuttu – on Susanna Saapunki. Hän sai ensimmäisen SM-mitalinsa vuonna 2018, kun hän saavutti kolmannen sijan kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

VSTK:n miesten riveistä katosi yksi hyvin tunnettu nimi, kun suomalaisen hiihdon ‘grand old man’, koko kansan Musti eli Sami Jauhojärvi, lopetti uransa vuonna 1997. Seuralla ei kuitenkaan ole hätää, sillä sen lippua pitää korkella kukapa muukaan kuin Iivo Niskanen – MM- ja olympiamitalisti vielä melko nuoresta iästään huolimatta. Niskasen myötä VSTK:lla ei ole sitä hätää, että se jäisi pimentoon seurakentällä. Suomalaisen hiihdon tutuista nimistä Vuokatti Ski Team Kainuuseen kuuluu myös Martti Jylhä, arvokisakävijöiden konkari hänkin.

Hiihtäjien perustama seura

VSTK on saman ikäinen kuin moni hiihtäjistäänkin: se on perustettu vuonna 1995, ja aluksi se toimi Sotkamon Jymyn alaisuudessa. Perustajaporukasta löytyy ladulta tuttuja nimiä. Ajatuksen koko seurasta keksi Hannu Koivusalo, joka sai mukaansa Esa Romppaisen, Janne Immosen ja Markku Lesosen. Porukka toimi, ja näiden neljän miehen viestijoukkue voitti saman tien kultaisen mitalin SM-kisoissa. Vuosien varrella Vuokatti Ski Team Kainuu on suorastaan kahminut mitaleja SM-viesteissä. Niitä ovat saavuttaneet sekä miehet että naiset, sekä joukkue- että pariviesteissä.

Naiset tulivat mukaan Vuokatti Ski Teamiin jo heti vuonna 1996. Ensiaskeleiden jälkeen, vuonna 1999, Vuokatti Ski Team itsenäistyi Sotkamon Jymystä kokonaan omaksi seurakseen. Tuolloin sen viralliseksi nimeksi myös otettiin Vuokatti Ski Team Kainuu. Yli 20 vuoden taipaleen aikana hiihtäjiä on luonnollisesti tullut ja mennyt, mutta heidän päälukunsa on pysynyt koko ajan 10-12 hiihtäjän tuntumassa. Perustaja Hannu Koivusalo on toki jättänyt kilpasukset muiden käyttöön, mutta on hoitanut seuran myyntiä, markkinointia ja managerointia jo vuodesta 1997 asti.

Junioreita ja hiihtoa keskellä kesää

Suurelle yleisölle VSTK:n näkyvintä toimintaa on tietysti arvokisoista kotiin tuodut mitalit ja kunnia. Seuralla on kuitenkin monenlaista muutakin toimintaa. Se on esimerkiksi järjestänyt lokakuusta maaliskuuhun kaikille avointa hiihtokoulua yhdessä Vuokatin Urheiluopiston kanssa sotkamolaisille lapsille ja nuorille. Hiihtokoulun tarkoitus on ollut tarjota hiihtämisestä innostuneille opetusta, joka on laadukasta ja ammattilaisten vetämää. Opetuksessa on keskitytty esimerkiksi sekä vapaan että perinteisen tyylin hiihtotapoihin ja laskutekniikoihin. Aikuiset ovat voineet hankkia ohjausta tilauksesta.

Vuokatti Ski Team Kainuu ei unohda hiihtäjiä talven jälkeenkään, sillä koira ei pääse karvoistaan eikä tosihiihtäjä halustaan mennä suksilla eteenpäin. Vuokatti Ski Team Camp on kesällä järjestettävä jo perinteikäs nuorille tarkoitettu hiihtoleiri, joka starttaa kesän harjoituskauden. Se on tarkoitettu yli 10-vuotiaille hiihtäjille, jotka ovat kiinnostuneita maasto- ja ampumahiihdosta. Vuokatti Ski Team on mukana myös yleensä juhannuksen jälkeen järjestettävässä Vuokatin Aateli Racessa – rullasuksilla hiihdettävässä kesäisessä kisassa, johon osallistuvat maan huippuhiihtäjät.

Huippuja ja notkahduksia

Niin kuin minkä tahansa seuran, myös VSTK:n historiasta löytyy huippuhetkiä ja mustia hetkiä. Musta hetki oli, kun seuran hiihtäjä kärähti dopingista Lahden MM-kisoissa vuonna 2001. Kullankirkas hetki seurassa taas koettiin vasta vähän aikaa sitten. Meillä kaikilla suomalaisilla lienee tuoreessa muistissa Pyeongchangin olympialaiset alkuvuonna 2018. Ne kisat jäävät suomalaiseen urheiluhistoriaan kisoina, joissa nuori ja sisukas Iivo Niskanen otti kisojen lopussa kultaisen mitalin 50 kilometrin perinteisen tavan yhteislähtökilpailussa jännittävän lopputaistelun päätteeksi.

Valko-violetit siivet

Suomi on taatusti hiihtomaa, josta löytyy satoja ja taas satoja hiihtoseuroja. Varsinkin katsoja, jolle hiihtopiirit eivät ole tutut, voi hämmentyä kotimaisten kisojen katsomossa. Mistä ihmeestä sitä edes tunnistaa, kuka hiihtäjä kuuluu mihinkin seuraan? Vuokatti Ski Team Kainuun hiihtäjät voi erottaa valko-violeteista seuran asuista – ja ehkä myös hyvästä meiningistä. Nimittäin vaikka VSTK:lla on isot tavoitteet ja menestystä takana, seuralla on myös helposti lähestyttävät arvot: reilu peli, avoimuus, yhteistyö ja kainuulaisuus.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *