Kainuun seudulla urheillaan monipuolisesti kaikkina neljänä vuodenaikana

Kainuu on maankuulu upeasta luonnostaan, vaaroistaan ja männiköistään. Tänä vuonna 2018 Kainuu laittaa itsensä kartalle Suomen monimuotoisimmasta kattauksesta elämyksellisiä urheilutapahtumia. Kajaani Street Run -tapahtumassa juostaan ja hölkkäillään keskellä Kajaanin urbaania maisemaa. Raatteen Maraton vie juoksuintoilijat keskelle talvisodan aikaisia taistelutantereita. Kainuun Rastiviikolla pääsevät niin aloittelijat kuin lajinsa mestarit nauttimaan huikeista reiteistä keskellä Suomen kauneinta luontoa. Lost in Kainuu taas kutsuu suureen seikkailuun täynnä quest-tehtäviä ja hauskanpitoa, ja Vuokatti Hiihto kerää kaikki maastohiihtäjät kauden viimeiseen koitokseen.

Kaikilla näillä urheilutapahtumilla on yhteinen tavoite koota yhteen kaikki urheilumieliset nauttimaan liikunnan ilosta ja ihanista luontoelämyksistä. Jos kesäloma ei kuitenkaan satu osumaan tapahtumien ajankohtaan, löytyy Kainuun kokemiseen myös useita kaikenikäisille sopivia aina avoinna olevia päiväretkikohteita. Retkikohteista löytyy hyviä taukopaikkoja, joissa voi viettää lepohetken esimerkiksi makkaranpaiston ja eväiden syönnin merkeissä. Esimerkiksi Hyrynsalmella sijaitsevan Ukkohallan matkailukeskus tarjoaa hyvät puitteet retkeilylle lähellä sijaitsevine palveluineen, ja Kajaanin Akkovaaran louhikot ja luolat tarjoavat mainion kokoperheen seikkailun pitkin kesää!

 

Kajaani Street Run

Kajaani Street Run on mahtava matalan kynnyksen juoksu- ja hölkkäilytapahtuma Kajaanin keskustassa. Tapahtuma on suunnattu koko perheelle ja koostuu useista eritasoisista reiteistä. 2,5 km pitkä reitti kulkee urbaanissa ympäristössä Rantapuiston upeissa jokimaisemissa ja Kajaanin keskustan alueella. Juoksu- ja hölkkämatkoina ovat 5 ja 10 kilometrin reitit, jotka voi halutessaan myös kävellä. Kilpailuhenkisetkään eivät jää mistään paitsi sillä 10 km matkan suorittaneista 3 nopeinta naista ja miestä palkitaan. Ohjelmassa on myös maksuton Kid´s run alle 12-vuotialle lapsille.

Ohjelmassa oleva Kid´s run kutsuu lapset perheineen leikkimieliseen kilpailuun, jossa kisailusta ei oteta aikaa, vaan lapset saavat puolen tunnin ajan juosta tai kävellä Rantapuistossa merkityllä reitillä ja nauttia liikunnan ilosta ja tapahtuman urheilemiseen kannustavasta ilmapiiristä. Kaikki kilpailuun osallistuvat lapset saavat tapahtuman päätteeksi OP Hipolta hienon palkinnon muistoksi elämyksestä. Lapsille tapahtuma on myös täysin maksuton, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua riemuun. Tärkeintä Kajaani Street Runilla onkin nimenomaan hyvä meininki ja urheiluun innostaminen.

Kainuun Rastiviikko

Heinäkuisessa Kainuussa on tiedossa huikea Kainuun Suunnistajat Ry:n ja Kainuun kaupungin yhteistyössä järjestämä suunnistusviikko. Tapahtuman tavoitteena on houkutella Kainuuseen ja Kajaaniin tänä kesänä tuhansia suunnistajia ja suunnistuksesta kiinnostunutta yleisöä nauttimaan suunnistuksesta, monipuolisista oheistoiminnasta ja urheilullisesta kesälomasta keskelle Suomen kauneinta luontoa. Samaan aikaan Kainuussa tapahtuu paljon myös kulttuurin saralla, sillä samalla viikolla järjestetään myös mm. Kajaanin markkinakatu, Kajaanin Runoviikko – Sana ja Sävel ja Kainuun Musiikkijuhlat, Kajaani.

Kainuun Rastiviikko tarjoaa monipuolisen kattauksen eri sarjoja. Avoimissa sarjoissa on valittavana 9 eri taitotason suunnistusrataa, joten jokaiselle löytyy takuulla sopivan tasoinen ja mittainen rata riippumatta siitä, onko suunnistuksen vasta-alkaja vai jo huipputason saavuttanut suunnistaja. Yksi tapahtuman tärkeimmistä päämääristä onkin tarjota elämyksellisiä reittejä vasta-alkajille. Tutustuminen on helppoa ja turvallista, ja yhä useammat uudet suunnistajat löytävät tapahtuman kautta lajin piiriin. Lisäksi päästään todistamaan lajin yhteisöllistä ilmapiiriä. Maastossa kulkee tuhansia muitakin suunnistajia auttamassa toisiaan, kun tarve vaatii.

Raatteen Maraton

Raatteen Maratonissa juostaan talvisodan taisteluista tunnetulla Raatteen tiellä keskellä Kainuun kauneimpia maisemia. Lähtölaukaus tapahtuu Raatteentien rajapuomilta. Reitit kulkevat läpi useiden talvisodan taistelupaikkoja ja ovat täten täynnä muistomerkkejä, eli käytännössä maraton juostaan Suomen hurjimmassa taisteluympäristössä. Vanhana sotatantereena, mäkineen ja muistomerkkinen, reitti antaa juoksulle varmasti oman lähtemättömän vaikutuksensa. Puolimaraton ja maraton kulkevat molemmat samaa reittiä. Maratonreitti kulkee rajapuomilta kuntakeskukseen ensimmäiset 18 km hyväkuntoista hiekkatietä ja loppumatkan päällystettyä tietä ja kevyen liikenteen väylää pitkin.

Juoksun jälkeen kannattaa ehdottomasti käydä Raatteen Portissa tutustumassa juoksureittinä toimivan Raatteen tien historiaan. Raatteen Portissa on nimittäin esillä uusittu ja laajennettu ”Talvisota Suomussalmella” -näyttely. Tien varresta löytyy myös useita muistomerkkejä ja tien itäpäästä vartiomuseo. Historiasta kiinnostuneille koko kunnasta löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää myös sotahistorian ulkopuolelta. Kannattaa käydä tutustumassa esimerkiksi Turjanlinnaan, joka on kirjailija Ilmari Kiannon entinen asuinpaikka. Alueelta löytyy myös muita upeita kohteita kuten Hossan luonnonpuisto, jonka läheisyydessä pääsee tutustumaan Suomen pohjoisimpiin kalliomaalauksiin.

Lost in Kainuu

Lost In Kainuu -kilpailussa seikkaillaan kolmessa eritasoisessa sarjassa Hossan kansallispuiston uskomattomissa maisemissa. Seikkailussa edetään maastopyöräillen, meloen ja uimapatjaillen. Lisäksi mukana on monia erilaisia vesistötehtäviä, kallioilla käytäviä laskeutumis-, kiipeily- ja köysitehtäviä, suunnistusta ja juoksua monipuolisissa vaara- ja mäntykangasmaastoissa. Lisäksi tarjolla on runsaasti ennennäkemättömiä yllätystehtäviä, erämaan rauhaa ja hiljaisuutta sekä muita upeita luontoelämyksiä. Kilpailuun voivat osallistua kaikki perussuunnistus- ja uimataidon omaavat yli 18-vuotiaat hyväkuntoiset henkilöt, eikä osallistujilta edellytetä aikaisempaa köysikokemusta, sillä niitä pääsee opettelemaan kilpailun lähtöalueella.

Vuokatti Hiihto

Vuokatti Hiihto on koko kansan massahiihto. Tapahtuman parhaisiin puoliin kuuluu lumivarmuus, toimivat järjestelyt ja Kainuun upeat lumiset vaaramaisemat, jotka takaavat mieleenpainuvan hiihtoelämyksen. Hiihtomatkoja löytyy kattavasti niin aloittelijoille kuin jo lajin konkareillekin. Matkat vaihtelevat 20 kilometristä aina 100 kilometriin saakka, ja hiihtämään pääsee molemmilla hiihtotyyleillä. Vuokatti Hiihto kutsuukin mukaan niin harrastelijat, kuntohiihtäjät kuin kovan luokan kilpailijatkin. Vuokatti Hiihdosta onkin vuosien saatossa saanut maastohiihtokauden päätöstapahtuman statuksen, jossa rentoudutaan ystävien seurassa ja nautitaan legendaarisen raikkaasta ja puhtaasta kainuulaisesta talvimaisemasta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *