Liikettä ja voimaa kuntosalilta

On monia syitä, miksi kuntosaliharjoittelu on yksi ylivoimaisimmista liikuntamuodoista. Pelkästään saliharjoittelun monipuolisuus ja jokaisen tavoitteisiin mukautuvuus on varsin harvojen lajien ominaisuus. Kuntosaliharjoittelu sopii aivan jokaiselle ikään ja kuntotasoon katsomatta. Lähes kaikki kuntosalien laitteet ja välineet ovat muokattavissa kunkin mahdollisiin rajoitteisiin ja kuntotasoon sopiviksi. Lisäksi kuntosaliharjoittelun etuna voi nähdä sen, että liikkumaan pääsee omien aikataulujen mukaisesti. Unohtaa ei voi myöskään kuntosalien yhteisöllistä puolta, sillä juuri missään muualla kaveria ei kannusteta ja tueta yhtä paljon kuin kuntosalilla.

Kuntosaliharjoittelun yksi hienoimmista piirteistä on, että salilla kävijät liikkuvat rinta rinnan, kukin omiin tavoitteisiinsa pyrkien. On merkityksetöntä, onko viereisellä suorituspaikalla sarjaansa tekevä voimailija, laihduttaja, crossfit-urheilija tai vaikkapa vammautunutta raajaa kuntouttava, sillä kaikkia yhdistää yksi ja sama asia: kuntosali. Toisinaan kuntosaliharjoittelusta puhuttaessa laji leimataan vaaralliseksi ja vammoja aiheuttavaksi liikuntamuodoksi. Totuus on kuitenkin aivan päinvastainen, mikäli salilla kävijä ottaa huomioon liikkeiden oikeat suoritustekniikat ja malttaa kuunnella kehoaan äärirajoja tavoiteltaessa. Se lienee tosiasia lajissa kuin lajissa.

Aloittelijana kuntosalille

Kuntosaliharjoittelun aloittaminen on helppoa, jos vain päättää mennä ja ryhtyy tekemään. Turvallisuuden ja ajansäästön kannalta on tärkeää tietää, mitä tekee ja miten. Aloittelevaa salilla kävijää usein jännittääkin uuden harrastuksen aloittaminen, sillä oudot laitteet ja kuntosali ympäristönä voivat tuntua haastavilta. Kannattaa siis ottaa avukseen joku, joka osaa opastaa alkuun. Myös omiin tarpeisiin tehty harjoitteluohjelma on tarpeen, mikäli kuntosalille suuntaa tietyn tavoitteen takia. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli lähipiiristä ei osaavaa apua löydy, kannattaa hankkia itselleen valmentaja.

Avuksi saliharjoittelun aloittamiseen on tarjolla loputon kirjo personal trainereita, kuntovalmentajia ja muilla nimikkeellä kuntosaliohjauksia tekeviä henkilöitä. Itselleen sopivinta valmentajaa etsiessä on syytä olla tarkkana, sillä kuten ihmiset itse, ovat myös harjoittelumetodit ja -näkökulmat erittäin vaihtelevia. Lisäksi valmentajan osaamistaso juuri sinun tarpeitasi ajatellen voi olla kyseenalainen, joten valitse valmentaja avoimin, mutta kuitenkin riittävän kriittisin silmin. Kun pelissä on niinkin tärkeä asia kuin oma terveys, pitää osata vaatia vain parasta.

Lihaskuntoa läpi elämän

Ei ole aivan sattumaa, että varsinkin ikääntyviä ihmisiä patistetaan monissa terveyssuosituksissa kuntosaliharjoitusten pariin. Lihaskunnon merkitys korostuu erityisen paljon ihmisen iän karttuessa, sillä on tilastollinen tosiasia, että hyvän lihaskunnon hankkineet ihmiset elävät pidempään. Ja mikä parasta, sama joukko elää huomattavasti terveempänä kuin huonoon lihaskuntoon tyytyneet kanssaihmiset. Hyvä lihaskunto on osallisena pitämässä monia sairauksia loitolla. Lihaskunto myös ehkäisee kaatumisia, jotka usein ovat lähtölaukaus vanhusten kunnon ja terveyden romahtamiseen. Hyvä lihaskunto on tasapainon edellytys.

Ihmisen fyysinen rapistuminen alkaa jo pian kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen, mutta vauhdikkaampi voiman väheneminen ja lihasten surkastuminen alkaa ennen kuin ihminen täyttää 60 vuotta. Joten lienee sanomattakin selvää, että lihaskuntoharjoittelu olisi hyvä aloittaa viimeistään tuolloin. Kuntosaliharjoittelun hyviin puoliin kuitenkin kuuluu se, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Olipa siis vuosia kertynyt kuinka monta tahansa, kuntosalille kannattaa suunnata muutaman kerran viikossa. Parasta on, että vaikutukset ovat lähes välittömiä. Kasvanut voima todella kannustaa jatkamaan!

Kuntosaliharjoittelun perusperiaatteet

Mikäli rajoittavia tekijöitä kuntosaliharjoitteluun ei ole, on suositeltavaa harjoittaa koko kehoa tasapuolisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että niin jalat, kädet, selkä, rinta, olkapäät kuin vatsakin saavat kaikki rasitetta keskimääräisesti saman verran. Jokaisen yksilöllisiä tarpeita ja tavoitteita tarkastellen voidaan kuitenkin keskittyä johonkin tiettyyn osa-alueeseen, mutta perusterveelle ja varsinkin aloittelevalle kuntosalitreenaajalle tasapuolinen harjoittelu tuottaa parhaan tuloksen. On täysin omien mieltymysten ja käytännön seikkojen sanelemaa, kuinka kuntosaliharjoittelu on järkevintä toteuttaa, eli miten ja kuinka usein.

Kuntosaliharjoittelussa tapoja on yhtä monta kuin tekijöitäkin, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole, vaan jokainen voi harrastaa siten kuin parhaaksi näkee. Osa harjoittaa kaikki kehon lihasryhmät yhdessä treenissä ja toinen joukko suosii erityisiä, tiettyihin lihasryhmiin keskittyviä treenipäiviä. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi ensimmäisenä päivänä treenataan ylävartalo ja toisena alavartalo. Tai mikäli salikertoja tulee viikkoon useampia, voidaan keskittyä esimerkiksi pelkästään jalkoihin tai pelkästään rintaan. Koko kehon yhdellä kertaa harjoittaville yhteisenä tekijänä on usein treenikertojen jääminen 1-2 harjoitukseen viikossa.

Voimaa vai kestävyyttä?

Kuntosaliharjoittelussa toistuu termit ”toisto” ja ”sarja”, joiden tarkastelu antaa usein vastauksen siihen, mitä henkilö salilta hakee. Sarja koostuu päätetystä määrästä toistoja ja niiden lukumäärä kertoo, onko kyseessä enemmän voimaa vai kestävyyttä kehittävä harjoitus. Lyhyet, noin 1-6 toistoa sisältävät sarjat, kehittävät voimaa, ja siitä eteenpäin menevät pidemmät sarjat parantavat kestävyyttä ja kasvattavat lihasta. Peruskuntoilijalle ja erityisesti aloittelevalle salilla harjoittelevalle järkevin määrä toistoja on kenties jossakin näiden kahden puolivälissä, vaihtelevuutta unohtamatta.

Lähde ihmeessä jo kokeilemaan!

Kuntosaliharjoittelun kanssa ei kannata odottaa perinteistä uuden elämän aloitusajankohtaa, tammikuuta, jolloin salit usein hetken pullistelevat uusien treenaajien määrästä. Saliharjoittelun voi aloittaa koska tahansa, mutta parempi tänään kuin huomenna, sillä hyvän lihaskunnon hankkiminen on parasta, mitä itsellesi voit tehdä. Kuntosaleja on jokaisessa kylässä ja kaupungissa, joten sinne on usein helppo päästä. Eikä kuntosalilla käyminen aja vararikkoon, sillä peruspalvelut tarjoava punttis takaa aivan yhtä hyvän lopputuloksen kuin hienoin salikin. Kuntosaliharjoittelussa nimittäin sinä teet työn, eivät laitteet.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *