Vuokatti tarjoaa luontoelämyksiä kaikille

Pohjois-Suomessa Kainuun Sotkamossa sijaitseva Vuokatti on jokaisen liikkuvasta elämäntavasta sekä luonnosta nauttivan matkakohde. Vuokatti on kauniin vaihtelevan luontonsa ansiosta kehittynyt monia palveluita matkailijoille tarjoavaksi kohteeksi, josta jokainen löytää itselleen kiinnostavaa tekemistä ja näkemistä. Vuokatissa sijaitsevat muun muassa urheiluopisto, laskettelukeskus, lomakeskus sekä hiihto- ja lumilautatunnelit, jotka mahdollistavat ympärivuotisen harjoittelun. Parasta antia Vuokatissa on kuitenkin sen huikean kaunis vaaramaisema sitä ympäröivine luontoineen, joten Vuokatti on kaikille retkeilystä ja vaeltamisesta nauttivalle juuri oikea kohde.

Retkeily ja vaeltaminen ovat mitä parhain keino nauttia luonnosta ympäri vuoden. Sen lisäksi, että luonnossa kulkeminen ja erätaitojen oppiminen ja hyödyntäminen ovat opettavaisia sekä keholle hyvää liikuntaa, ovat luonnon vaikutukset muuhunkin hyvinvointiin tutkitusti erittäin hyviä. Jo pienikin aika luonnossa vähentää stressiä, parantaa vastustuskykyä, laskee verenpainetta ja kohottaa mielialaa. On siis monta hyvää syytä lähteä nauttimaan puhtaasta luonnosta. Olitpa sitten muutaman tunnin päiväretkeilijä tai kokenut vaeltaja – Vuokatissa löytyy molemmille paljon mahdollisuuksia.

Eväsretkelle vai viikon vaellukselle?

Vuokattiin suunnatessasi et mitenkään voi välttyä luonnon kosketukselta, joten miksi et ottaisi siitä kaikkea iloa irti ja lähtisi retkelle tai vaeltamaan! Retkeilyn parasta antia on irtaantuminen arjesta, sillä huomion keskittyessä kenties haastavassakin maastossa liikkumiseen sekä ympäröivään luontoon, eivät menneen viikon työkiireet pääse mieleen kummittelemaan. Vuokatissa retkeily on lisäksi helppoa, sillä tarjolla on valmiita retkeilyreittejä jokaiseen makuun. Mukaan pääsevät kaikki, sillä tarjolla on niin lapsiperheille sopivia reittejä kuin vaativampiakin mahdollisuuksia.

Jos retkeilystä selviää kevyin varustein, ehkä jopa pelkillä hyvillä kengillä, vaatii vaeltaminen hieman enemmän paneutumista ja varustusta. Vuokatin ympäristöstä löytyy kuitenkin runsaasti merkittyjä vaellusreitteja, joten aloittelevakin vaeltaja uskaltaa lähteä matkaan. Toisaalta vaara- ja järvimaisemat puhuttelevat aivan jokaista, joten olitpa aloittelija tai kokenut vaeltaja, Vuokatissa luontoelämykset ovat vertaansa vailla. Ja jos tämä ei vielä riitä, on Vuokatista noin 50 kilometrin päässä Hiidenportin kansallispuisto, jossa merkittyjä, upeilla maisemilla varustettuja vaellusreittejä riittää patikoitavaksi.

Vuokatin retkeilypalvelut

Toisinaan kynnys lähteä luontoon liikkumaan on suuri, vaikka intoa ja halua olisikin. Vuokatin alueen monipuoliseen palvelutarjontaan kuuluu retkeilypalveluita tarjoavia yrityksiä, joiden avulla asiakas pääsee ohjatusti nauttimaan luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista. Yksi tapa päästä vaeltamisen makuun on jo vuodesta 1945 lähtien järjestetty Vuokatin Vaellus, joka järjestetään syksyisin. Vuokatin Vaellus tarjoaa elämyksiä ja vaaramaisemia joko 12 tai 20 kilometrin matkoilla. Osallistujalle tapahtuma on helppo keino vaikkapa kokeilla vaeltamista turvallisissa olosuhteissa.

Vaikka retkeily ja vaeltaminen ovat yksinkertaisimmillaan omin jaloin suoritettua toimintaa, voimme kenties ajatella asiaa myös hieman laajemmin. Vuokatti on nimittäin palveluvalikoimansa ansiosta toimiva matkakohde myös heille, jotka haluavat nauttia luonnosta vaikkapa hevosen selässä tai jollakin moottoroidulla kulkuvälineellä liikkuen. Vuokatin ohjelmapalveluyritykset tarjoavat muun muassa moottorikelkkasafareita, huskysafareita, erilaisia luontohavainnointiin perustuvia retkiä ja vaikkapa melontaretkiä. Tarjonta on monipuolista, enemmän tai vähemmän toimintaa sisältävää, ja tekemistä riittää jokaiseen vuodenaikaan ja kaikenlaiseen makuun ja tarpeeseen.

Vai ehkä sittenkin omatoimiselle vaellukselle?

Retkeily ja vaeltaminen onnistuvat toki myös omatoimisesti, mutta joitakin seikkoja on otettava huomioon, jotta kokemus onnistuisi parhaimmalla mahdollisella tavalla. Retki tai varsinkin yöpymisiä vaativa pidempi vaellus on mahdollista toteuttaa ympäri vuoden, mutta vuodenaikojen mukana muuttuvat olosuhteet on tiedostettava tarkasti. Niin liika kylmyys kuin kuumuuskin voivat olla pahimmillaan jopa vaarallisia, joten varustukseen on syytä kiinnittää huomiota. Kesä on kenties helpoin aika retkeilyyn varsinkin aloittelijalle, mutta toki oikein varustein luontoon kannattaa suunnata ympäri vuoden.

Ennen luontoretkelle tai vaellukselle lähtemistä on myös kiinnitettävä huomiota siihen, asettaako mukaan mahdollisesti lähtevä seurue jonkinlaisia rajoitteita tai erityistarpeita retkeen. Lapsiperheiden voi esimerkiksi olettaa arvostavan retkeilyreittejä, joissa taukopaikkoja ja käymälöitä on riittävän tiheästi. Myös esimerkiksi koiran mukaantulo voi olla este joihinkin luontokohteisiin tai majoituspaikkoihin pääsemiseksi. Lisäksi liikuntarajoitteet voivat asettaa omat haasteensa luontokohteissa, luontopoluilla ja retkeilyreiteillä, mutta Vuokatin tapauksessa monet aktiviteetit onnistuvat mainiosti rajoitteista huolimatta. Tärkeintä on vain tiedostaa haasteet retkeä suunnitellessa.

Jokaiselle pala Vuokatinvaaraa

Lapsia tai ikääntyneitä huomioiden Vuokatti tarjoaa myös selkeästi lyhyempiä retkeilyreittejä, joiden varrelta löytyy hyvin myös taukopaikkoja. Tällainen on esimerkiksi Pöllylammen Kierros, joka 1,5 kilometrin matkallaan ja kahdella taukopaikallaan on toimiva kohde myös perheen pienimmille. Aktiivikuntoilijalle, esimerkiksi sauvakävelijälle, sopii vaikkapa reilu 5 kilometriä pitkä Maajoukkueura, joka haastaa kuntoilijan vaativalla nousullaan ja saa taatusti hien pintaan. Pyöräilijälle on tarjolla puolestaan muiden muassa Sotkamon keskustasta Vuokattiin suuntaava reitti, jolla on mittaa hieman yli 20 km.

Joko olet matkalla Vuokattiin?

Kainuun ainutlaatuinen elämys- ja palvelukokonaisuus Vuokatti mahtavine vaara- ja järvimaisemineen kutsuu sinutkin luokseen. Vuokatin kattavat palvelut ja luontoelämykset tekevät vierailusta varmasti ikimuistoisen elämyksen. Vuosikymmenten matkailupalvelukokemuksella muokkautunut tarjonta, jota jatkuvasti innokkaiden yrittäjien toimesta uudistetaan, tarjoaa varmasti juuri sitä mitä haluat, olipa se sitten rauhallista patikointia metsäpolulla tai vauhdikasta menoa vaikkapa alamäkipyöräilyn parissa. Tärkeintä on vain mennä luontoon ja nauttia sen hyvinvointivaikutuksista. Vuokatin 13 peräkkäisen vaaran jono on jotakin sellaista, jonka varmasti haluat kokea.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *